THUBTEN WANGCHEN I MARIA TERESA POUS MAS

CASAL DE CULTURA

DISSABTE 20·JULIOL·2019

18.00 a 19.00


Presentació del llibre “Lluny del Tibet”, amb la presencia del seus autors, el lama Thubten Wangchen i Maria Teresa Pous Mas.

Nascut l’any 1954 en un poble del Tibet anomenat Kyirong, el lama Thubten Wangchen, a setze anys va decidir entrar en un monestir per aprofundir en l’estudi de la filosofia i l’espiritualitat budistes tibetanes i a continuació va aconseguir ingressar al monestir de Namgyal, el monestir personal del Dalai Lama. Després d’anys d’estudi i de pràctica espiritual, va iniciar un intens intercanvi cultural amb l’Occident. Aquest treball va culminar, per indicació i consell del Dalai Lama, en la creació de la Casa del Tibet de Barcelona, que té l’objectiu de donar a conèixer la cultura tibetana.

A “Lluny del Tibet” el lama ens explica la seva infantesa, la mort de la seva mare a mans dels militars xinesos, la perillosa fugida del país i els anys que va haver de viure al carrer pidolant almoina. I també ens parla de la seva formació al monestir del Dalai Lama i dels seus primers contactes amb l’Occident.

Fou a partir d’aleshores que el seu treball se centrà principalment, per indicació del Dalai Lama, en la creació de la Casa del Tibet a Barcelona, que té l’objectiu de donar a conèixer la cultura tibetana i la difícil situació del poble tibetà, que des de fa més de 60 anys viu la repressió genocida per part del govern xinès, que afecta tant les persones, com la cultura, la religió i el medi ambient.

L’actitud vital de Thubten Wangchen i els principis que guien la seva acció ens transmeten una magistral lliçó de vida: tant és el temps que ens hi estiguem, tots els fracassos són temporals i sempre hi ha raons per a l’esperança.

“Lluny del Tibet”, la seva vida i el seu pensament són explicats a Maria Teresa Pous Mas. Llicenciada en Filosofia, escriptora i ha publicat nou llibres de diàlegs i dues novel·les: “La cançó dels deportats” (Premi Marian Vayreda de Novel·la 2006) i “El metge d’Atenes” (Premi Ciutat de Palma Llorenç de Villalonga de Novel·la 2010).