JORDI GÒMEZ

MOLÍ D’OLI

DIUMENGE 21·JULIOL·2019

18.00 a 19.00


TUI NA és un massatge que forma part de la Medicina Tradicional Xinesa. TUI (empènyer) i NA (apretar).

El que anomenem Tui Na és un massatge xinès que forma part de la medicina tradicional xinesa a l’igual que l’acupuntura, el qi gong, la fitoteràpia xinesa, la moxibustió, l’aplicació de ventoses, la dietoteràpia energètica o el feng shui.

Geogràficament parlant, localitzem els orígens de la medicina xinesa a la riba del riu Groc (Huang He). Si ve existeixen evidències arqueològiques de pràctiques xamàniques a partir del segle XVI a. C i que, a partir de troballes d’inscripcions en ossos i d’agulles rudimentàries que ens podrien fer aventurar que ja existia l’embrió de la medicina xinesa, no és sinó en el període comprès entre els segles XI a I a. C en que, coincidint amb la compilació coneguda amb el nom de Huangdi Neijing, s’assenten les bases de forma més concisa. El Neijing és encara avui dia el text clàssic de referència entre el estudiosos de la medicina xinesa.

Origen del nom

El nom actual del massatge agafa el nom de dues de les 40 tècniques bàsiques. Tui (empènyer) i Na (apretar). Antigament també se l’ha conegut com “Ma Sa” (hi ha qui creu que d’aqui es deriva el terme “massatge” en diverses llengües) o també An Mo, dues altres tècniques, An (pressió sostinguda), Mo (fregar).

Efectes del Tui Na

El Tui Na executat per terapeutes experimentats pot arribar tractar múltiples afeccions de forma anàloga a l’acupuntura però també es pot utilitzar per a fer un simple massatge relaxant.

Dinàmica del taller

Després d’una breu introducció els participants es posaran per parelles i se’ls convidarà a executar diverses tècniques sobre les espatlles i braços dels receptors que restaran assentats en una cadira. Fins a encadenar una petita rutina de massatge que executaran al final del taller.

Recomanem portar roba còmoda, preferiblement de cotó.